Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για τα επικίνδυνα στυλό–lazer που κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο εμπόριο

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνα στυλό–lazer κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο εμπόριο»  
Σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των ανηλίκων, εγκυμονούν τα «στυλό – λέιζερ» τα οποία κυκλοφορούν εντελώς ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο εμπόριο. 
Τα συγκεκριμένα αντικείμενα, σύμφωνα με  προειδοποιήσεις ειδικών, είναι σε θέση να προκαλέσουν ακόμη και εγκαύματα, λόγω των ισχυρών «λέιζερ» που διαθέτουν, ενώ μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την όραση και ειδικότερα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών.
Στην Ελλάδα έχουν συμβεί αρκετά παρόμοια περιστατικά τα τελευταία έτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις ενός εννιάχρονου αγοριού στον Βόλο προ διετίας, το οποίο έχασε εντελώς την όραση του αριστερού του ματιού, και ενός δεκαεξάχρονου στην Λάρισα προ μερικών μηνών, ο οποίος επίσης υπέστη βαριά βλάβη στο ένα του μάτι.
Όπως μάλιστα  καταγγέλλουν γονείς παθόντων ανηλίκων,  τα εν λόγω φονικά στυλό λέιζερ κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα παντού στην αγορά, σε καταστήματα, σε υπαίθριους πάγκους και στο διαδίκτυο, ενώ χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια από ανήλικους μαθητές ακόμη και μέσα σε αυλές σχολείων.
Ερωτώνται οι  αρμόδιοι υπουργοί:
Τι ορίζει η κείμενη νομοθεσία σχετικά με την  διάθεση και εμπορία των ως άνω αντικειμένων;
Πρόκειται οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να απαγορευθεί η εμπορία των συγκεκριμένων στιλό – λέιζερ  και κυρίως να καταστεί απαγορευτική η πρόσβαση των ανηλίκων σε αυτά;
Θα υπάρξει μέριμνα για την ενημέρωση των καταναλωτών περί της επικινδυνότητας των αντικειμένων αυτών; 
Αθήνα, 28/06/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ