Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων παράνομης αλιείας γαρίδας στον Αμβρακικό Κόλπο

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
ΘΕΜΑ: «Ανεξέλεγκτη η δράση κυκλωμάτων παράνομης αλιείας γαρίδας στον Αμβρακικό Κόλπο»  
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αλιείς στον Αμβρακικό Κόλπο για την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων αλβανών και γεωργιανών, οι οποίοι ψαρεύουν παράνομα με βιτζότρατες και μηχανότρατες προκειμένου να αρπάξουν τον γόνο της περίφημης γαρίδας της περιοχής.
Όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες της Βόνιτσας, κάθε νύχτα έρχονται αντιμέτωποι με ένα αδίστακτο μαφιόζικο κύκλωμα τουλάχιστον τριάντα αλιευτικών σκαφών, το οποίο  ψαρεύει παράνομα, σαρώνοντας τον βυθό του Αμβρακικού με μηχανήματα που καταστρέφουν τον γόνο της περίφημης γαρίδας. 
Σύμφωνα μάλιστα με τις ως άνω καταγγελίες, δεν είναι λίγες οι φορές που οι νομοταγείς αλιείς της περιοχής έχουν δεχθεί απειλές από την μαφία και το καρτέλ που λυμαίνεται τον Αμβρακικό Κόλπο και διοχετεύει μεγάλες ποσότητες γαρίδας στην μαύρη αγορά.
Οι επαγγελματίες ψαράδες του Αμβρακικού έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις ως άνω παράνομες δραστηριότητες στις αρχές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να παταχθεί άμεσα και διαπαντός το φαινόμενο της παράνομης αλιείας γαρίδας στον Αμβρακικό Κόλπο και της προώθησής της στην μαύρη αγορά, από κυκλώματα αλβανών και γεωργιανών μαφιόζων;
Πρόκειται να ληφθούν μέτρα και ποια θα είναι αυτά ώστε να προστατευθούν και να βοηθηθούν στην δραστηριότητά τους οι νόμιμοι επαγγελματίες αλιείς στον Αμβρακικό Κόλπο;
Αθήνα, 21/09/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ