Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την επιτακτική ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της έλλειψης του κυτταροστατικού φαρμάκου της ετοποζίδης

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της έλλειψης του κυτταροστατικού φαρμάκου της ετοποζίδης»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, οξύτατο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καρκινοπαθείς. Ειδικότερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη της ετοποζίδης, κυτταροστατικού φαρμάκου που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
   Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εντός του Αυγούστου και για τρίτη εβδομάδα αναβλήθηκαν οι χημειοθεραπείες με το συγκεκριμένο φάρμακο, παρά το γεγονός ότι  ο ΕΟΦ ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης.
 Με την ως άνω παρέμβασή της η  Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών.
Σχετικώς με τη Μαγνησία, τοπικό δημοσίευμα εντύπου μέσου αποκαλύπτει την τηλεφωνική ειδοποίηση που δέχθηκαν καρκινοπαθείς από το Νοσοκομείο Βόλου για την αναβολή της προγραμματισμένης θεραπείας τους λόγω έλλειψης ετοποζίδης. Στις αρχές Αυγούστου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είχε ενημέρωση από τον ΕΟΦ ότι μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να υπάρχει επάρκεια ετοποζίδης, αλλά το πρόβλημα όπως φαίνεται δεν επιλύθηκε και «χτύπησε» την πόρτα και του Νοσοκομείου Βόλου.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Γιατί ποιο λόγο οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως για την κάλυψη των αναγκών σε ετοποζίδη, εφόσον ήταν σε γνώση του ΕΟΦ ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους τα προβλήματα στην παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των καρκινοπαθών;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθεί κατά το δυνατόν πιο άμεσα το πρόβλημα της έλλειψης της ετοποζίδης και να διασφαλισθεί στο εξής η επάρκεια και η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου;
Αθήνα, 12/09/2018
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ