Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για την προβληματική μετάβαση των μαθητών της Καρδίας στο Λύκειο Τριλόφου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Προβληματική και επικίνδυνη η μετάβαση των μαθητών της Καρδίας στο Λύκειο Τριλόφου του Δήμου Θέρμης-Επιτακτική η ανάγκη μεταφοράς τους με μέριμνα της Πολιτείας» 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου , απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται καθημερινά οι 95 μαθητές Λυκείου που κατοικούν στην Καρδία του Δήμου Θέρμης , προκειμένου να μεταβούν στο Λύκειο στο οποίο φοιτούν  σε απόσταση σχεδόν πέντε χιλιομέτρων, στον παρακείμενο οικισμό του Τριλόφου.
Όπως καταγγέλλουν γονείς και μαθητές , οι επιλογές που έχουν οι μαθητές για να μεταβούν στο Λύκειό τους είναι είτε τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα δρομολόγια όμως του οποίου είναι ανεπαρκή στην περιοχή και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών , είτε να περπατήσουν πεζοί έναν αγροτικό δρόμο που  συνδέει τους δύο οικισμούς ,μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων , ο οποίος όμως είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος, διέρχεται από χωράφια και ρέματα και τον χειμώνα σε πολλά του σημεία πλημμυρίζει και γίνεται αδιάβατος.
Η καθημερινή «Οδύσσεια» των 95 μαθητών της Καρδίας , οφείλεται στο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίζει ώστε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών να μετακινούνται με λεωφορεία στα πλησιέστερα σχολεία εφόσον όμως η απόσταση ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα. Αυτό όντως συμβαίνει με τη συμβατική διαδρομή, «τον περιφερειακό της Καρδίας» που συνδέει την Καρδία με τον Τρίλοφο με μια απόσταση 5,2 χιλιομέτρων που είναι μέσα στο όριο για μετακίνηση μαθητών με λεωφορείο.
Ωστόσο , σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γονέων , στην περίπτωση των μαθητών της Καρδίας οι αρμόδιες αρχές αυθαίρετα υπολογίζουν την απόσταση στα 3,2 χιλιόμετρα , με βάση τον προαναφερόμενο ακατάλληλο και επικίνδυνο αγροτικό δρόμο , με συνέπεια να αποφανθούν ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν δικαιούνται μετακίνησης , εφόσον υφίσταται και αστική συγκοινωνία.
Οι γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να περιλάβουν την δαπάνη μεταφοράς  των εν λόγω  μαθητών στον οικείο προϋπολογισμό και να διενεργηθεί έγκαιρα σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου της μεταφοράς.
Σημειωτέον δε ότι  την ακαταλληλότητα του ως άνω αγροτικού δρόμου διαπίστωσε με αυτοψία του και ο  μηχανικός του τμήματος συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Θέρμης, στην τεχνική έκθεση του οποίου αναφέρεται ότι «η διαδρομή αυτή είναι μεν η συντομότερη πεζή αλλά δεν ενδείκνυται για πεζούς, ιδιαίτερα μαθητές, λόγω της ανυπαρξίας πεζοδρομίων και απαίτησης ρεμάτων σε κάποια σημεία».
Ερωτώνται οι  αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθενται να μεριμνήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών από την  Καρδία προς το Λύκειο του Τριλόφου στο οποίο και φοιτούν;
Αθήνα, 21/09/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ