Ερώτηση του Αντώνη Γρέγου για την επίσημη έπαρση της Σημαίας στα σχολεία


Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την επίσημη έπαρση της Σημαίας στα σχολεία, την πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών»

Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ότι η  παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, «την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων». Σε εκτέλεση της ως άνω Συνταγματικής επιταγής, το Ελληνικό Κράτος με σειρά νομοθετημάτων, με πιο πρόσφατο το Προεδρικό Διάταγμα 201/1998 (Περί «οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων»), θέσπισε μέτρα τα οποία στοχεύουν ακριβώς στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών. 
Τέτοια μέτρα είναι ο Σημαιοστολισμός των σχολείων, η πρωινή προσευχή και εκκλησιασμός των μαθητών.
Ειδικότερα δε το άρθρο 13 παρ.5 του ως άνω Π.Δ ορίζει ότι:...



« 5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.
α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου.
β. Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή οριστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται:
1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)
2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές
3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές»
Επιπλέον η παράγραφος 9 του ιδίου άρθρου ορίζει ότι:
«9.Εκκλησιασμός
Ο εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπ/κών στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.
β. Την ημέρα του Πολιούχου, όταν οι τοπικές συνθήκες του εορτασμού το επιτρέπουν.
γ. Μια φορά το μήνα σε εργάσιμη ημέρα, τις δυο πρώτες ώρες, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού κι εφόσον εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβαση των μαθητών.
δ. Εκτάκτως μέχρι τρεις φορές το διδ. έτος, όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων, σε ώρες λειτουργίας ή μη του σχολείου.»

Από τα παραπάνω άρθρα, προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Παρά ταύτα, υπάρχουν καταγγελίες από εκπαιδευτικούς αλλά  και γονείς ,ότι σε πολλές περιπτώσεις  ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των ως άνω μέτρων αγνοείται, ο νόμος καταστρατηγείται και η εφαρμογή τους έχει ατονήσει, κυρίως όσον αφορά στην επίσημη έπαρση της Σημαίας την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα και στον υποχρεωτικό εκκλησιασμό μία φορά τον μήνα, με ευθύνη κάποιων διευθυντών σχολείων.
Επιπλέον δε, κάποιες εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας παραβιάζοντας τον νόμο, δημιουργούν σύγχυση σε εκπαιδευτικούς και γονείς περί της υποχρεωτικότητας των άνω διατάξεων. Είναι δε χαρακτηριστική η από 26-01-2012 και υπ’αριθμόν πρωτ.8855/Γ2 εγκύκλιος του τότε Ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Μιχάλη Κοντογιάννη, η οποία   ,κατά παράβαση του νόμου, αναφέρει ότι κατά την επίσημη σχολική αργία των τριών Ιεραρχών «οι σχολικές μονάδες ΔΥΝΑΝΤΑΙ (σ.σ και όχι «υποχρεούνται» όπως ο νόμος ορίζει) να συμμετέχουν σε εκκλησιασμό με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου»
Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή των ως άνω μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, βάσει των επιταγών του Συντάγματος ;
2)  Είναι σε γνώση του η  ως άνω επίμαχη εγκύκλιος (8855/Γ2/26-01-2012) που καταστρατηγεί και στην ουσία παρανόμως καταργεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εκκλησιασμού ;
3) Προτίθεται να προβεί στη αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου η οποία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων και να εφιστά την προσοχή των υπευθύνων Διευθυντών των σχολικών μονάδων ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης ή μη εφαρμογής του νόμoυ; 

Αθήνα, 18/09/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής                             

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΕΓΟΣ
Βουλευτής Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ