Μνημονιακή εξαθλίωση και δυστυχία: Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα


Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με τα αποτελέσματα του μνημονίου και γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής στον ψυχισμό των Ελλήνων. Ο λόγος για την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2013 που διενεργήθηκε από ξένα πανεπιστήμια, κατ’ εντολή του ΟΗΕ και μετρά με διάφορους τρόπους την «ευτυχία» σε πληθυσμούς κρατών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα υπό την μορφή δημοσκόπησης σε πολλά κράτη, με ερωτήσεις που ...

αφορούσαν όλες τις πτυχές της ζωής των ερωτώμενων, ώστε να συνταχθεί μία πλήρης – όσο το δυνατόν – έκθεση σχετικά με την «ευτυχία» των πολιτών ενός κράτους.
Στην συγκριτική αυτή έρευνα που διενεργήθηκε σε 156 διαφορετικά κράτη, η Ελλάδα βρέθηκε στην 70η θέση, κάτω από την Αλβανία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ, εμφανίζοντας την 2η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη παγκοσμίως, μετά την Αίγυπτο που συνταράσσεται εδώ και καιρό από ταραχές και πολιτική αστάθεια. Το γεγονός ότι η έρευνα και η σύγκριση αφορά τον καιρό του μνημονίου σε σχέση με την περίοδο 2005 – 2007, δείχνει ξεκάθαρα ότι μιλάμε για τις επιπτώσεις του μνημονίου, στον ψυχισμό των Ελλήνων, γεγονός που καταδεικνύεται επίσης από την κατακόρυφη άνοδο του ποσοστού των αυτοκτονιών.
Η εν λόγω έκθεση, τα προαναφερθέντα ποσοστά αυτοκτονιών, αλλά κυρίως η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τόσοι και τόσοι συμπατριώτες μας, αρκούν για να διαλύσουν το ψευδεπίγραφο «success story» των συγκυβερνώντων, αλλά και να καταστήσουν τις δηλώσεις τους προσβολή στο πρόσωπο των Ελλήνων που υποφέρουν.
Ενδεικτικά των παραπάνω είναι και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δείχνουν εμφανώς τον υπερδιπλασιασμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα την τριετία 2009 – 2011 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1245 αυτοκτονίες, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη από 2,5 αυτοκτονίες σε 100.000 πληθυσμό σε ποσοστό μεγαλύτερο των 5 αυτοκτονιών ανά 100.000 πληθυσμό. Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται ακόμα πιο ζοφερά κοιτώντας το σήμερα, αφού το Δίκτυο Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας κατέγραψε ήδη 231 αυτοκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2013.