Είναι δεδομένο πως εάν αξιοποιηθεί σωστά ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας θα εξέλθουμε από την οικονομική κρίση αρκετά εύκολα και αναίμακτα, όμως το ανθελληνικό κράτος φρόντισε να παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα έκτασης 317 χιλιάδων στρεμμάτων -στη Β. Χαλκιδική- στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει η εμπορική παραγωγή του χρυσού.
Το 2014 περίπου 30.000 - 35.000 ουγκιές χρυσού με κόστος από 975 έως 1050 δολάρια ανά ουγκιά...
αναμένεται ότι θα παραχθούν και θα διατεθούν προς εμπορική διάθεση. Οι κεφαλαιακές δαπάνες που έχουν σχεδιαστεί για το 2014 για την ανάπτυξη της Ολυμπιάδας είναι 60 εκατ. Δολάρια (πέρυσι δαπάνησε 94) ενώ η δεύτερη φάση της παραγωγής προβλέπεται να ξεκινήσει το 2016. Όσον αφορά την περιοχή των Σκουριών εκεί θα επενδυθούν 215 εκατ. δολάρια.
Οι επικεφαλής Eldorado Gold ανέφεραν πως φέτος η παραγωγή χρυσού εκτιμάται πως θα είναι αυξημένη κατά 6% ή κατά 730.000 -800.000 ουγκιές χρυσού, σε σχέση με το 2013 (721.000 ουγκιές).
Η υπόθεση σχετίζεται με την Βελγική ΜΚΟ (CATAPA) η οποία εστιάζει στην εξορυκτική βιομηχανία στην Λατινική Αμερική. Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί και με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα - συγκεκριμένα στην Χαλκιδική. Έτσι αναζήτησε εθελοντή μέσω του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» της Ε.Ε., και συνεργάστηκε γι’ αυτόν το σκοπό με την «Eurorean Village» Ελληνική αστική (μη κυβερνητική) εταιρεία.
Η Βελγική CATAPA, που επιδίδεται σε τέτοιες ακτιβιστικές δράσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, δημοσίευσε μάλιστα από τις 12 Δεκεμβρίου 2013 στον ιστότοπό της σχετική αγγελία, αναζητώντας ένα τέτοιο άτομο που θα αναλάβει δράση από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος EVS και πιο συγκεκριμένα από το «Νεολαία σε Δράση».
Μια ακόμη διαβολική σύμπτωση ήρθε στην επιφάνεια για να μας υπενθυμίσει πως ‘’Νόμος είναι το δίκιο του εργολάβου’’. Μετά την ‘’Κυρία’’ Ιγγλέζη – βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τις επαγγελματικές δραστηριότητές της στο παρελθόν, οι οποίες δεν φαίνεται να συμφωνούν με τη μαχητικότητά της κατά των μεταλλείων, αφού αποκαλύφθηκε πως στο παρελθόν είχε υπογράψει με την επαγγελματική της ιδιότητα ως Δασολόγος, σύμβαση μισθώσεως έργου με την εταιρία TVX HELLAS -του γνωστού ανθέλληνα χρηματοδότη της σκοπιανής προπαγάνδας George Soros- προκειμένου να αναλάβει την αναδάσωση των πρανών, των τεχνητών λιμνών διαύγασης στη λεκάνη Σεβαλιέ του Μαντέμ Λάκκου. Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης του έργου, η Κατερίνα Ιγγλέζη θα λάμβανε το ποσό των 4.992.000 δραχμών προκειμένου να αποπερατώσει το έργο.
Στη πορεία ήρθαν κι άλλα στοιχεία για το ποιόν 2 ακόμη βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, καθώς το κόμμα τους ενώ τάσσεται υπέρ του αγώνα των κατοίκων της Ιερισσού Χαλκιδικής και κατά της εταιρίας των χρυσοθήρων, οι ίδιοι έχουν επενδύσει σε αμοιβαία της Black Rock Global Fuds (130.000 ευρώ ο πρώτος και 50.000 ο δεύτερος). Η οποία Black Rock είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eldorado Gold –της εταιρείας των χρυσοθήρων- με 20,44%!
Τέτοιες «συμπτώσεις» είχαμε να δούμε από τότε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μηταράκη , αρμόδιο για το ζήτημα με την Eldorado Gold και τις Σκουριές. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της εταιρίας, το μέρισμα αυτό ανήκει στην Eldorado Gold μέσω της εταιρίας «Hellas Gold». Όμως αμφότερες οι δύο εταιρίες δηλώνουν θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος ΑΚΤΩΡ είναι συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, εκδότη της εφημερίδας «Έθνος» και ιδιοκτήτη του «Mega Channel».
Το Ελληνικό δημόσιο έδειξε και σε αυτή την περίπτωση ότι είναι άξιο μόνο για να παράγει το χάος και την καταστροφή. Ο ελληνικός χρυσός ανήκει στον ελληνικό λαό, όχι σε ξένους επενδυτές και κυρίως όχι στον Μπόμπολα.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει πάγιες θέσεις για αυτά τα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Άμεση εκμετάλλευση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, με τελικό αποδέκτη των κερδών τον ίδιο τον ελληνικό λαό και όχι μεγαλοεργολάβους που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Κεντρικός γνώμονας φυσικά είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι στο οποίο δεν στοχεύουν οι ξένες εταιρείες, που αποσκοπούν στη γρήγορη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας μας και δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις που προκαλεί στους βιότοπους ο πρόχειρος σχεδιασμός και εκτέλεση των εξορύξεων.
Πηνελόπη Κιοσσέ