Συνάντηση της "Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία" με αλιείς και οστρακοαλιείς στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας


Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία προχώρησε σε επίσκεψη – συνάντηση με τους αλιείς και οστρακοαλιείς στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας. Επικεφαλής της συνάντησης ήταν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσομάλλης Νικόλαος και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γραικός Φώτιος.
Η επίσκεψη του κλιμακίου του συνδυασμού πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, αφού είχαν ...

επιστρέψει οι αλιείς από το ψάρεμα στα “ανοιχτά” και εκείνη την ώρα καθάριζαν τα δίχτυα. Κόσμος βρισκόταν στο λιμάνι για να προμηθευτεί φρέσκα ντόπια ψάρια γνωρίζοντας τη διαφορά ποιότητας από τα αντίστοιχα εισαγόμενα κατεψυγμένα που πωλούνται στα πολυκαταστήματα.
Οι συναγωνιστές Χρυσομάλλης και Γραικός συνομίλησαν με τους αλιείς και οστρακοαλιείς, οι οποίοι παρέθεσαν εν συντομία τα βασικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εκ των οποίων για τα περισσότερα ευθύνεται η αναλγησία του αντίστοιχου υπουργείου. Έπειτα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση, στον ίδιο χώρο,  με τον πρόεδρο των παράκτιων αλιέων και οστρακοαλιέων του Δήμου Θερμαϊκού, Αθανασίου Χρήστο.
Επίσης, πολλοί πολίτες προσέγγισαν το κλιμάκιο της Ελληνικής Αυγής για να ακούσουν τις θέσεις του συνδυασμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για να εκφράσουν την αηδία που νιώθουν για το σύγχρονο πολιτικό κατεστημένο και την πολιτική και δικαστική σκευωρία που έχει στηθεί εις βάρος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Αυγής δεν πήγε στο χώρο για να κερδίσει εντυπώσεις, αλλά για να σταθεί πραγματικά δίπλα σε ακόμη ένα κλάδο που βλέπει να χάνονται όλα τα κεκτημένα του στο βωμό του μνημονίου. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει καταθέσει πολλές φορές ερωτήσεις στη βουλή για το συγκεκριμένο δοκιμαζόμενο κλάδο, γιατί η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της χώρας μας είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. 
Τα προβλήματα που τονίστηκαν ιδιαιτέρως από τον πρόεδρο του σωματείου και τους ίδιους τους επαγγελματίες αλιείς και οστρακοαλιείς είναι τα παρακάτω:
  • Απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου. Ενώ την ίδια στιγμή, είδη που θεωρούνται απαγορευμένα και κατάσχονται από τους αρμόδιους φορείς, στη συνέχεια δημοπρατούνται προς όφελος ιδιωτών.
  • Παραβατικότητα συμμοριών και μη επαρκής φύλαξη του χώρου στάθμευσης των σκαφών από το λιμενικό. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα συμμοριών Ρομά που κλέβουν διάφορα είδη από τα σκάφη για να τα πουλήσουν μετά με αντάλλαγμα λίγες δεκάδες ευρώ έναντι των εκατοντάδων που κοστίζουν στη νόμιμη αγορά.
  • Ασυνεννοησία λιμεναρχείων εντός του νομού, που προκαλεί παράλογα προβλήματα: - Κάθε δήλωση αλλαγής εργαλείου ψαρέματος (επί παραδείγματι η αλλαγή των διχτυών για την αλιεία διαφορετικών ψαριών) μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης κοστίζει ένα υψηλό, για τις μέρες μας, χρηματικό αντίτιμο. Την ίδια στιγμή σε καμία άλλη περιοχή, της περιφέρειας, τα λιμεναρχεία δε χρεώνουν αυτήν τη δήλωση αλλαγής εργαλείου.
    - Λόγω της παραπάνω ασυνεννοησίας των λιμεναρχείων προκαλείται σύγχυση και με τις άδειες των δυτών.
    - Τα λιμεναρχεία “παίζουν” με τους νόμους και παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της οστρακοαλιείας. Συγκεκριμένα ευθύνες καταλογίζονται στην υπηρεσία αρχαιολογίας, που εντελώς αναίτια, δεν ξεκαθαρίζει αν μπορεί να πραγματοποιηθεί οστρακαλιεία ακόμη και σε περιοχές που δεν εντοπίζονται αρχαία ευρήματα.
  • Το αιώνιο πρόβλημα της χώρας μας, η αναίτια και ατέλειωτη γραφειοκρατία.
  • Μη απόδοση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από την αρμόδια υπηρεσία, για τις περιπτώσεις που τα δελφίνια σκίζουν τα αλιευτικά δίχτυα.
  • Παράνομη αλιεία και οστρακοαλιεία και παράνομο εμπόριο και διανομή των προϊόντων, που πραγματοποιείται σε μεγάλο ποσοστό από αλλοδαπούς.
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με προμετωπίδα της την Ελληνική Αυγή, βρέθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών αλιέων και οστρακοαλιέων, όχι με δάφνες και φανφάρες, αλλά με πραγματικό ήθος και όρεξη για την τελειωτική λύση των προβλημάτων. Δέσμευση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι η ανάδειξη του θέματος μέσα στη βουλή, αλλά και μετέπειτα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με το συνδυασμό της Ελληνικής Αυγής.