Eπίσκεψη της "Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία" στα γραφεία της Διαχείρισης Αποβλήτων


Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αυγής προχώρησε σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, Γεράνη Μιχάλη με σκοπό την ενημέρωση για τις διαδικασίες, τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος φορέας.
Η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αυγής αποτελούνταν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσομάλλη Νικόλαο, τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γραικό Φώτιο και τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Βαλάκο Ευστάθιο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Γεράνης μας ενημέρωσε για τη διαδικασία, που ακολουθείται από τη στιγμή που τα απορρίμματα κάθε νοικοκυριού φτάνουν στον κάδο της γειτονιάς μέχρι τα...
Σημεία Μεταφοράς Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και την κατάληξή τους στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της εκάστοτε περιοχής.
Επίσης, η αντιπροσωπεία μας ενημερώθηκε για το γεγονός πως πρόκειται να επενδυθεί μεγάλο ποσό από το φορέα, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τη διαλογή και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Απώτερος σκοπός αυτού είναι η μείωση του όγκου των παραπάνω, που καταλήγουν στους διάφορους Χ.Υ.Τ.Α. και η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, ο κ. Γεράνης τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων και να εκσυγχρονιστεί  με σκοπό να φτάσουμε στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικότερες, για το περιβάλλον, μεθόδους, αλλά και να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την παραγωγή μεθανίου, κατά την καύση των απορριμμάτων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Ο κ. Χρυσομάλλης προέβαλε τις θέσεις του συνδυασμού της Ελληνικής Αυγής για τη συλλογή, διαλογή, μεταφορά, διαχείριση (ενεργειακή και μη) και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Πάγιες θέσεις των συνδυασμών της Ελληνικής Αυγής ανά τη χώρα είναι να ακολουθηθεί μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα:
Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται:
-Η οικιακή κομποστοποίηση,
-Η επαναχρησιμοποίηση,
-Ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά,
-Τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και
-Διαλογή στην πηγή με σύστημα τεσσάρων (4) κάδων
Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρότασή μας προβλέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
-Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών,
-Μονάδες επεξεργασίας, προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση,
-Μονάδες επεξεργασίας αδρανών και
-Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Στο τρίτο επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), προτείνουμε δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης, που θα δέχονται τις ελάχιστες ποσότητες υπολειμμάτων, για υγειονομική ταφή.
Η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Αυγή, ως αιχμή του δόρατος στα δημοτικά και περιφερειακά τεκταινόμενα, δεν πραγματοποιεί τέτοιου είδους εθιμοτυπικές επισκέψεις, σε φορείς και συλλόγους εργαζομένων με μοναδικό σκοπό την πολιτική προβολή της. Μοναδικός σκοπός μας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται κατά τις διαδικασίες και η απώτερη εύρυθμη λειτουργία αυτών. Με πραγματική όρεξη και διάθεση για την τελική λύση των απανταχού προβλημάτων, η Ελληνική Αυγή διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων σε όλη τη χώρα, επενδύοντας σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους στην πολιτική σκηνή, καθαρούς από κάθε μορφής σκάνδαλα.