Σκοτεινιάζει το "Μακεδονία Παλάς" στην Θεσσαλονίκη

Ηταν 30 Δεκεμβρίου 2011. Δύο ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προσγειώθηκε το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέσα στο κρύο. Πήρε ένα ταξί και γύρω στις οχτώ έφτασε στο «Μακεδονία Πάλας», που τρεις ημέρες πριν είχε σβήσει τα φώτα του.
Στο σκοτεινό και κρύο ισόγειο, στην αίθουσα όπου σερβίρεται το πρωινό, τον περίμεναν οι 120 εργαζόμενοι, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. «Ηρθα ο ίδιος για να σας μεταφέρω ένα ευχάριστο νέο μέσα στο 2011, μια χρονιά που μόνο κακά νέα είχε για τους εργαζομένους», είπε ο κ. Σπυρόπουλος με το ύφος του έμπειρου πολιτικού, που ξέρει ποιες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος. 
Το νέο ήταν ότι στις 14 Ιανουαρίου 2012 τα φώτα του ξενοδοχείου θα άναβαν ξανά και οι ίδιοι θα επέστρεφαν στις δουλειές τους. Το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει το ξενοδοχείο, είχε συμφωνήσει με τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη, που το διαχειρίζεται από το 1995, αλλά τον Οκτώβρη του 2011 την κατήγγειλε, να συνεχίσουν μαζί με ορίζοντα 12 μήνες....



Σύμφωνα με τα όσα είχε πει τότε ο κ. Σπυρόπουλος, οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πολυετή εκμίσθωση του ξενοδοχείου θα ξεκινούσαν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο και ο νέος ενοικιαστής να εγκατασταθεί. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΙΚΑ είχε δώσει χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, ενώ δεν είχε αποκλείσει η δουλειά να τελειώσει μέχρι το Πάσχα του 2012.
Αυτή η μικρή ιστορία είναι διδακτική για αρκετούς λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ότι συνιστά απόδειξη ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Στην πραγματική Ελλάδα και όχι σε αυτήν της τηλεόρασης και των πολιτικών αρχηγών. Ο,τι ακολούθησε μέχρι σήμερα είναι μια κλασική ιστορία αργοπορίας και αναποτελεσματικότητας. Δέκα μήνες από τότε και μόνο ο σύμβουλος του διαγωνισμού έχει επιλεγεί, φυσικά με διαγωνιστική διαδικασία. Ο άλλος, ο... κανονικός διαγωνισμός για την εξεύρεση διαχειριστή - εκμισθωτή του «Μακεδονία Πάλας» δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί, αν και -σύμφωνα με τον Σπυρόπουλο- υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες. Φυσικά η διαδικασία, που δεν άρχισε ακόμη, δεν μπορεί και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η συμφωνία ΙΚΑ - Δασκαλαντωνάκη. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι εκείνη την ημέρα τα φώτα του ξενοδοχείου - συμβόλου της Θεσσαλονίκης να κλείσουν και πάλι, αυτήν τη φορά για μήνες ή για χρόνια.
Οπως λέει τώρα ο Ρ. Σπυρόπουλος, αυτό το σενάριο θα είναι καταστροφικό για το ξενοδοχείο, τους εργαζομένους και τη Θεσσαλονίκη, που θα χάσει ένα από τα σύμβολά της. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει αδυναμία να κάνει οτιδήποτε, που δεν θα ήταν 100% νόμιμο. «Ζήτησα από τη νομική υπηρεσία να μου πει αν μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο πρόχειρο διαγωνισμό και να το εκμισθώσουμε για έξι μήνες ή ένα χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κανονικός διαγωνισμός και περιμένω απάντηση», επισημαίνει, χωρίς να ακούγεται πειστικός. Μια άλλη λύση, που θα ήταν η παράταση της συμφωνίας με τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη, ο κ. Σπυρόπουλος την απορρίπτει.
Ικανοποίηση...
Οπως σημειώνει, ήδη ακούστηκαν πολλά και για την πρώτη, την περσινή συμφωνία, που για κάποιους άλλους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι αυτοί που βλέπουν με ικανοποίηση την έξοδο από την αγορά των περίπου 300 δωματίων του «Μακεδονία Πάλας». Ο Ρ. Σπυρόπουλος, πάντως, δεν είναι διατεθειμένος να βρεθεί κατηγορούμενος, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που είναι... πονηρές. Ετσι θα τηρήσει τους τύπους, με φυσικό επόμενο το προσωρινό (;) κλείσιμο του ξενοδοχείου, αμέσως μετά της γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.
100.000 λιγότερες διανυκτερεύσεις 
Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη. Η σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης να έχουν χάσει πάνω από 100.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων -δηλαδή των καλύτερων πελατών τους- σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μόνο από τα «κουτσουρεμένα» φετινά εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως του Σεπτέμβρη, ειδικά το «Μακεδονία Πάλας» -αλλά και τα υπόλοιπα καλά ξενοδοχεία- έχασαν πολλές διανυκτερεύσεις.
Ταυτόχρονα, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το οκτάμηνο, σημαντική μείωση κατέγραψε και ο αριθμός των ξένων επισκεπτών της πόλης, ιδίως των Ισραηλινών, που ο αριθμός τους εμφανίζεται μειωμένος κατά 39,10%, έναντι αύξησης 464,9% το 2011, σε σχέση με το 2010. Μειωμένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις Βαλκάνιων (με εξαίρεση τους επισκέπτες από την πΓΔΜ), ενώ «κόπωση» παρατηρήθηκε και στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών. Συνολικά, η πτώση στις διανυκτερεύσεις Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012 έφτασε το 8,27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι αύξησης 8% πέρυσι, σε σχέση με το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ξενοδόχους της πόλης, στην παρούσα φάση η μείωση του αριθμού των Ελλήνων τουριστών, που για δεκαετίες αποτελούσαν τους κύριους τροφοδότες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, έχει πλέον πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Μόνον την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012, οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων μειώθηκαν σε 515.080, έναντι 612.379 το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Σοβαρό «χτύπημα» δέχθηκε και η πρώτη εθνικότητα αλλοδαπών με βάση τα περσινά στοιχεία της ΕΞΘ, δηλαδή οι τουρίστες από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευσαν 18.568 λιγότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Ισραήλ, Σπύρου Βαλλιάνου, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, «... από το Ισραήλ υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων για τη Θεσσαλονίκη, αφού εσείς δεν δείχνετε κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάτε». Μάλιστα, στο έγγραφο επισυνάπτονταν φωτογραφίες με στοίβες σκουπιδιών, που εστάλησαν στο γραφείο ΕΟΤ από δυσαρεστημένους επισκέπτες.


agelioforos.gr