Ερώτηση του Αντώνη Γρέγου για την κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών υγρών καυσίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ»
O Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και το Yπουργείο Ανάπτυξης δέχονται συνεχείς καταγγελίες από καταναλωτές που έχουν πέσει θύματα  πρατηριούχων βενζίνης, οι οποίοι παρεμβαίνουν ηλεκτρονικά στις αντλίες κλέβοντας το αγοραστικό κοινό σε ποσοστό που υπολογίζεται στο 30% του συνολικού όγκου υγρών καυσίμων πανελλαδικά. 
Το φαινόμενο καταγγέλλουν ακόμη και βενζινοπώλες που δεν επιθυμούν την εργασία με αθέμιτο ανταγωνισμό. 
Οι  επιτήδειοι πρατηριούχοι τοποθετούν μηχανισμό στην αντλία και αλλάζουν την καταγραφή με αποτέλεσμα να εφοδιάζεται το ρεζερβουάρ του οχήματος με λιγότερα λίτρα βενζίνης από αυτά που αναγράφονται στο καντράν του μηχανήματος άντλησης υγρού καυσίμου....




Η διαφορά δεν γίνεται ούτε άμεσα, ούτε γρήγορα αντιληπτή καθώς ο αριθμός των χιλιομέτρων που διανύονται με συγκεκριμένη ποσότητα βενζίνης εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης και από την εμπειρία του οδηγού.
Η προσπάθεια του κράτους να ελέγξει την συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποβεί άκαρπη καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό, την οικονομική δυνατότητα και τα αναγκαία μέσα για να επιτελέσουν ολοκληρωμένο έργο. 
Επιπλέον, ένα στοιχείο που δυσχεραίνει τον έλεγχο  των πρατηριούχων είναι και το ποσοστό της απόκλισης του πέντε τοις χιλίοις (5%ο) της ποσότητας του υγρού καυσίμου, το οποίο δικαιολογείται να μην οδηγείται στις ρεζερβουάρ των οχημάτων βάσει αγορανομικών διατάξεων.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να παταχθεί η κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών υγρών καυσίμων, δεδομένης άλλωστε  της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης και της ήδη υψηλής τιμής της βενζίνης;

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής

Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή