Πέρα από ανθέλληνας είναι και μισάνθρωπος ο Μπουτάρης: Αυτοί φταίνε που πεθαίνουν από τα μαγκάλια!


Θα μπορούσαμε να δείχνουμε κατανόηση στο κόμπλεξ που τον διακατέχει, με το να παριστάνει τον «τζόβενο». Να αιτιολογήσουμε μέχρι ενός σημείου την συμπεριφορά του, λόγω του προβλήματος που είχε παλαιότερα με τον αλκοολισμό. Να τον θεωρήσουμε απλώς ως μια γραφική φιγούρα και «νούμερο» και από εκεί και πέρα να σχολιάζουμε την εθνομηδενιστική του δράση μόνο και μόνο λόγω του θεσμικού του ρόλου. Υπάρχουν στιγμές, όμως, που ο τύπος αυτός δείχνει ότι δεν έχει ...


ίχνος ανθρωπιάς μέσα του, πέρα από τον έμφυτο ανθελληνισμό του. Γι αυτό και «θα τ΄ακούει» όπως του αξίζει.
Μια πρόσφατη δήλωσή του για τον θάνατο της 13χρονης Σάρας έδειξε και πάλι το ποιόν του: «Εγώ δεν έχω δει κάθε μέρα 100 να λαμπαδιάζονται επειδή καίγονται τα σπίτια, επειδή δεν έχουν ρεύμα. Να μην λέμε και υπερβολές. Αυτά τα ατυχήματα θα μπορούσαν να συμβούν με οποιοδήποτε καιρό. Πέρσι είχαμε στη Λάρισα ένα φαινόμενο όπου δυο-τρεις πέθαναν από το μαγκάλι. Φέτος εγώ μια κοπελιά ξέρω που πέθανε από μαγκάλι. Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η μικρή με το μαγκάλι ήταν παράνομη. Πάει να πει ότι φοβόντουσαν να πάνε να ρωτήσουν οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Για να την δώσεις τη βοήθεια πρέπει να ξέρεις ότι την χρειάζεται ο άλλος. Δεν μπορούμε γενικώς και αορίστως να βγούμε στους δρόμους και να φωνάζουμε ελάτε παιδιά ποιοι έχετε ανάγκη. Μην είμαστε υπερβολικοί. Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά το να γενικεύουμε ότι λαμπαδιάζει ο κόσμος δεν το δέχομαι αυτό».
Τα παραπάνω τα είπε ο Μπουτάρης προκειμένου να δικαιολογηθεί για την απόφαση που πήραν από κοινού οι δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου και Ιωαννίνων να μην πληρώνουν οι δήμοι τους κομμένους λογαριασμούς πολιτών από την ΔΕΗ. Φαίνεται ότι ο Μπουτάρης (αλλά και οι συνάδελφοί του, ιδίως ο Καμίνης) έχει κονδύλια μόνο για τις «παρελάσεις» των ομοφυλοφίλων και τις αναστηλώσεις τουρκικών κατοχικών μνημείων. Δεν περισσεύουν χρήματα για τις οικογένειες των φτωχών και των ανέργων που έχουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, με το να μην έχουν ρεύμα μέσα στο καταχείμωνο.
Στην ιταμή προσπάθειά του, όμως, να δικαιολογήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση, ο Μπουτάρης δίνει ρεσιτάλ αναισθησίας. Όταν μιλάει για το φετινό (και όχι περσινό…) τραγικό περιστατικό του Μαρτίου στην Λάρισα και δεν γνωρίζει πόσοι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μαγκάλι, μιλώντας για «δυο-τρεις» (ενημερωτικά του λέμε ότι δύο ήταν τα νεκρά παλικάρια, ενώ ο τρίτος της παρέας ευτυχώς επέζησε), φέρεται λες και βρίσκεται σε ταβέρνα και παραγγέλνει 2-3 μπουκάλια με κρασί… Ασεβεί, επομένως, στην μνήμη των νεκρών όταν δεν γνωρίζει πότε ακριβώς έγινε και πόσα θύματα υπήρξαν.
Όσο για το ότι η 13χρονη Σάρα ήταν παράνομη δεν έχουμε να προσάψουμε τίποτα άλλο στο φοβερό αυτό «επιχείρημα», πέραν του ότι ακόμη και Εμείς που έχουμε σαφέστατη θέση για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν διανοηθήκαμε καν να σχολιάσουμε για το νεκρό αυτό κοριτσάκι ότι ήταν παράνομη!
Το γεγονός είναι ότι ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και τα σημεία των καιρών κατόρθωσε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προκαλεί συνεχώς με την στάση του. Εκτός τόπου και χρόνου, ανθέλληνας, ανάλγητος και με εμφανή σημάδια συμπλεγμάτων. Σε λίγους μήνες θα αποτελεί παρελθόν από τον δημαρχιακό θώκο, το γεγονός όμως ότι κάτι τέτοιοι αναίσθητοι και ανεύθυνοι τύποι έφτασαν να εκφράζουν θεσμικούς ρόλους δείχνει το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που έχει η Ελλάδα και την οδήγησε στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Γιώργος Μάστορας

Διαβάστε επίσης: Τα τσιράκια του Σαμαρά εκτός από δολοφόνοι είναι και υβριστές: «Φταίνε οι πολίτες που πεθαίνουν από τα μαγκάλια»