Ερώτηση για την περιθωριοποίηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Αγανάκτηση προκαλεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ροτόντας, της Γιαννιτσών και της Παναγίας Φανερωμένης.
Εξοργιστική είναι η εικόνα της Ροτόντας, όπου τοξικομανείς που μετακινήθηκαν από την πλατεία..

Ναυαρίνου έχουν καταλάβει την περιοχή και καθημερινά κάνουν εμπόριο και χρήση ουσιών μπροστά στα μάτια των κατοίκων, παιδιών αλλά και τουριστών.
Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς δεν λείπουν οι συμπλοκές και τα μαχαιρώματα μεταξύ τους για την εξασφάλιση της δόσης τους.
Μάλιστα αρκετοί από αυτούς κοιμούνται μέσα στις εισόδους των πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.
Επιπλέον, λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, τα διαμερίσματα αλλά και τα καταστήματα της περιοχής δεν μπορούν να εκμισθωθούν, ενώ όσα παρέμεναν ακόμη μισθωμένα εγκαταλείπονται. Θλίψη δε προκαλεί η θέα του προστατευόμενου από την Unesco μνημείου της Ροτόντας, το οποίο έχει καταντήσει αποχωρητήριο για τοξικομανείς και λαθρομετανάστες.
Τραγική είναι η κατάσταση και στην οδό Αναγεννήσεως όπου συχνάζουν εκδιδόμενες γυναίκες, ενώ αποτελεί στέκι και για λαθρομετανάστες. Οι πολίτες αποφάσισαν να αναλάβουν δράση οι ίδιοι και ξεκίνησαν περιπολίες για να διώξουν τις παράνομες ιερόδουλες.
Την ίδια στιγμή, και παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας εδώ και δεκαετίες, δεν έχει ακόμη ανεγερθεί σχολείο στην περιοχή, ως εκ τούτου τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε σχολείο πίσω από το εργοτάξιο του μετρό. Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι Έλληνες κάτοικοι της Παναγίας Φανερωμένης, όπου οι ξένοι (η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται παράνομα στη χώρα) αποτελούν περίπου τα ¾ του πληθυσμού της περιοχής. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων τις γειτονιές έχουν κατακλύσει αθίγγανοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πακιστανοί, ενώ πολλές οικογένειες Ελλήνων αναγκάζονται να φύγουν. ‘Όπως αναφέρουν μεσίτες, στα περισσότερα σπίτια μένουν τουλάχιστον 5-10 Πακιστανοί.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα σε συνεργασία με το δήμο και την αστυνομία, ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση των περιοχών αυτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, η παραβατικότητα και η εγκατάλειψή τους ;
Αθήνα, 06−09−2012

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αντώνης Γρέγος
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ