Είναι καιρός να μπει μία τάξη: Χάος με τις γεννήσεις των τσιγγάνων στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη δημιουργίας ειδικής δημόσιας υπηρεσίας σε κάθε κοινότητα τσιγγάνων, όπου θα γίνεται η καταγραφή και παρακολούθηση του πληθυσμού, τονίζει ο υπεύθυνος του γραφείου της μη ... 
 
κυβερνητικής οργάνωσης "Άρσις", στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Γαβαλάς, με αφορμή την αποκάλυψη ενός νέου περιστατικού, στα Διαβατά, που παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό της μικρής Μαρίας στα Φάρσαλα.

Η έρευνα της αστυνομίας για την υπόθεση των Διαβατών έγινε κατόπιν εντολής της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία, διασταυρώνοντας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών που συντάχθηκαν την τελευταία πενταετία, διαπίστωσε ότι ζευγάρι τσιγγάνων, υπέβαλε δήλωση γέννησης παιδιού, μόλις λίγους μήνες ύστερα από προηγούμενη δηλωθείσα γέννα.

"Εκτιμώ ότι θα αποκαλυφθούν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του γραφείου της "Αρσις" στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κάνει λόγο για ένα "σκοτεινό πεδίο όσον αφορά την αστικοδημογραφική κατάσταση πολλών Ρομά".
"Δεν εγγράφουν τα παιδιά τους"
Όπως υπογραμμίζει, με βάση την εμπειρία πολλών χρόνων από παρεμβάσεις σε κοινότητες των τσιγγάνων στη Θεσσαλονίκη, πολλοί απ' αυτούς δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στα δημοτολόγια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια συγκεχυμένη κατάσταση.