Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, ελέω των Μνημονίων, παρουσιάζεται ως η αιτία της δυσπραγίας και μη ορθής λειτουργίας όλων των μηχανισμών του κράτους, εκτός βεβαίως του φοροεισπρακτικού. Σε αυτούς τους κρατικούς μηχανισμούς συγκαταλέγεται και το υπουργείο των Εξωτερικών, του οποίου όμως η υπολειτουργία θέτει σε μείζονα κίνδυνο, τόσο την εθνική μας κυριαρχία όσο και τα συνολικά συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους. ...
Εκμεταλλευόμενη την πλήρη απουσία της ελληνικής διπλωματίας και την αδυναμία άσκησης ουσιαστικής εξωτερικής πολιτικής από την ελληνική πλευρά, η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, προχωρά σε ένα κύκλο διεθνούς ενημερώσεως περί των διεκδικήσεων του τουρκικού έθνους. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η επιθετική πολιτική της Άγκυρας στο πρόσφατο ζήτημα της εκλογής των ιμάμηδων της Δυτικής Θράκης, στην άμεση αντίδραση στη φημολογία της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ και τέλος, σε ένα νέο πονοκέφαλο για την ελληνική πλευρά, την επιχειρούμενη ανάδειξη ζητήματος «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, οργώνει τα διεθνή φόρουμ, παρουσιάζοντας τις τουρκικές θέσεις και αναδεικνύοντάς τες σε διεθνές επίπεδο. Τελευταία παρουσία του, σε φόρουμ το οποίο διοργανώθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στο οποίο ο κύριος Νταβούτογλου τοποθετήθηκε επί του Κυπριακού αλλά και σε θέματα μειονοτήτων. Εις ότι αφορά το τελευταίο, ο διαποτισμένος με το πνεύμα του νέο-οθωμανισμού υπουργός, εκδήλωσε την ανησυχία της Τουρκίας για τα δικαιώματα της μειονότητας στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα! «Παίζοντας» ουσιαστικά δίχως αντίπαλο, ο Α. Νταβούτογλου έκανε λόγο για την έλλειψη σεβασμού της Ελλάδος έναντι της «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για την παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Επέμεινε - αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για θέμα εξαιρετικής σημασίας για την τουρκική εξωτερική πολιτική- στην απαίτηση της Τουρκίας για την εκλογή των μουφτήδων της Θράκης μέσα από την μειονότητα, ενώ εξέφρασε την τουρκική ενόχληση για το γεγονός ότι η μειονότητα δεν δύναται να αυτοπροσδιοριστεί, ιδρύοντας τις δικές της ενώσεις και απολαμβάνοντας ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, την εργασία και την πολιτική ζωή.
Το σημείο όμως εκείνο, το οποίο θα εγείρει ένα νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι η διατύπωση του Νταβούτογλου σχετικά με τα παρεμφερή προβλήματα τα οποία ταλανίζουν και την τουρκική μειονότητα των Δωδεκανήσων. Επί τούτου μάλιστα, υποστήριξε πως η τελευταία, δεν απολαμβάνει καν τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το καθεστώς της μειονότητας!
Κι ενώ η Ελλάς βρίσκεται μπροστά σε ένα τείχος προκλήσεων οι οποίες πρέπει άμεσα και με σαφές πλάνο να αντιμετωπιστούν, ώστε να εξασφαλίσουν μια ασφαλή πορεία του Έθνους προς το μέλλον, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, λάμπει δια της απουσίας του. Ένα υπουργείο εξωτερικών δέσμιο ενός κράτους δίχως όραμα και στόχους, δίχως καμιά προσδοκία, βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, για τον Λαό και την Πατρίδα. Μοναδικό μέλημα του ανθελληνικού κράτους φαίνεται πως έχει καταστεί η άμεση εκποίηση της εθνικής περιουσίας, την ώρα που οι απειλές για τα εθνικά συμφέροντα όχι μόνο δεν εξουδετερώνονται αλλά αυξάνονται διαρκώς από κάθε πλευρά της τόσο της βαλκανικής χερσονήσου, όσο και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.