Λουκέτο σε 6 νοσοκομεία με τις ευλογίες της τρόϊκα


Σε πλήρη εξέλιξη θα βρεθεί εντός του επόμενου μήνα το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων. Η αρχή γίνεται με έξι μονάδες της Αττικής, οι οποίες είτε θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα είτε θα συγχωνευθούν με άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος του προσωπικού θα τεθεί σε κινητικότητα, με περισσότερους από 1.300 εργαζομένους να μετακινούνται. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα αφορούν τα εξής...

νοσηλευτικά ιδρύματα: Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη), Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική), Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ).
Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία είτε θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα είτε θα συγχωνευθούν με άλλα, έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα που είχε συναποφασίσει με την τρόικα η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα έξι αυτά νοσοκομεία θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος του συνολικού σχεδιασμού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και θα αφορά νοσοκομεία στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια. Στο Λοιμωδών θα παραμείνουν οι 90 από τους 395 εργαζόμενους που έχει σήμερα και θα μετατραπεί σε πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα καταργηθεί και το κτιριακό του συγκρότημα θα ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του Ινστιτούτου Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ενώ για το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, προβλέπεται τη μετατροπή του σε ιατρεία μιας στάσης και τη δημιουργία εξωτερικών ιατρείων ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως. Τέλος, το «Αμαλία Φλέμιγκ» θα συγχωνευθεί με το «Σισμανόγλειο» και το Παίδων Πεντέλης και ταυτόχρονα θα μετατραπεί από γενικό νοσοκομείο σε νοσοκομείο αποκατάστασης, στο οποίο θα παραμείνουν η παθολογική, η καρδιολογική και η ορθοπεδική κλινική.
Όλα αυτά αποδεικνύουν την ανικανότητα των κυβερνώντων να διοικήσουν την χώρα και δημιουργούν τεράστιο πλήγμα στον ήδη προβληματικό τομέα της υγείας. Η τυφλή υποταγή της συγκυβέρνησης στην τρόικα και στις επιταγές των διεθνών τοκογλύφων εξαθλιώνει τους Έλληνες πολίτες και υποβαθμίζει την υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη της Ελλάδας, που τόσο ακριβά πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Στην Ελλάδα του μνημονίου τα νοσοκομεία της χώρας κλείνουν, ενώ οι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να πληρώνουν δεκάρα στα δημόσια ταμεία.