Το ΔΝΤ αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, μόλις λίγες ημέρες μετά την «διαβεβαίωση» Σαμαρά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα»

Είναι πλέον αντιληπτό ότι ο Σαμαράς, ο «εταίρος πλήρους ευθύνης» Βενιζέλος και η υπόλοιπη θλιβερή κυβερνητική παρεούλα δρουν ξεκάθαρα ως εντολοδόχοι και παραλήπτες των επιθυμιών των ξένων κέντρων αποφάσεων. Όσα ψέματα και αν πουν, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, για να ξεγελάσουν τον κόσμο όταν τα αφεντικά τους αποφασίσουν ό,τι αφορά το δικό τους συμφέρον, τότε το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό θα υπακούσει αμέσως στις εντολές τους.
Σε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, «σπρώχνει» την ...
 
Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση που συνέταξε ο Πόουλ Τόμσεν μαζί με τους συνεργάτες του επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
 Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει δημιουργηθεί από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εμφανίζονται απολύτως αντίθετοι στην αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου οδηγούν τη χώρα σε τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Όπως συνηθίζεται, η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρατείνει υφιστάμενα φορολογικά μέτρα (π.χ., εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.
Η νέα δανειακή σύμβαση στην οποία οδηγείται η Αθήνα από την τρόικα θα φθάνει τα 20 δις. ευρώ και θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις ξεπερνούν τα 14 δις. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις ανάγκες για νέα μέτρα αυτές για το 2015 ξεκινούν από τα 2 δις. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Κατά τις πληροφορίες, σε αυτόν τον «λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι ισοδύναμες παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την κάλυψη της «τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα , αλλά και την παράταση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων, όπως η παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τόλμησε να πει «όχι» προεκλογικά.